söndag 20 juli 2008

Spännande träning för ny instruktör

Ikväll började vi (tillsammans med åtta andra ekipage) träna för Thomas som är kollega till Åsa och Pernilla inom kriminalvården. Thomas är inte bara en väldigt duktig och pedagogisk instruktör med otroligt stor och bred hunderfarenhet, utan även domare vilket verkligen känns toppen.

Nu efter första träffen känns det otroligt bra och Thomas stora filosofi är att inte låta hunden göra fel, utan vi lägger upp det på en sådan nivå att hunden lyckas och kan få belöning. - Helt självklart i teorin, men inte alltid lika lätt för en inte helt duktig matte i praktiken...

Ett bra exempel på att inte låta hunden göra fel som Thomas gav, är att hunden vid hopp över hinder vid träning aldrig får möjlighet att gå vid sidan av hindret. Detta gör att om hunden på en tävling blir trött inte vet om denna enkla och bekväma väg till föraren som resulterar i en stor nolla!

Under hela kvällen tränade vi på frittfölj/linförighet som är otroligt viktigt att ha så nära 10-poängsmässigt som möjligt - dels för att det är moment med höga koefficienter och många andra moment innehåller detta och dels för att dessa moment alltid kommer först i programmet och "sätter ribban" för hur domaren sen ser på ekipaget genom resten av programmet.

För mig och Tilda tycker Thomas att vårt fria följ ser relativt bra ut, dock ligger lillis lite för långt fram i positionen när vi går vilket resulterar i hennes framskjutna position vid halterna så jag ska belöna bakåt. Hela träningen körde lillis och jag detta och jag tycker mig snabbt se en förbättring i hennes position, så nu är det bara att fortsätta nöta tills nästa tisdag när vi ska ses igen!

Inga kommentarer: