söndag 21 september 2008

Vargdag på Kolmården

Igår var jag iväg med etologikursen på en vargdag på Kolmården. Dagen började på förmiddagen med föreläsningar om vargars beteenden samt om dess situation i Sverige och världen idag. Lagom till att man började bli lite seg i huvuvdet var det dags för lunch och sedan det vi alla väntat och sett fram emot, ett besök i varghägnet. Vi fick träffa parkens trotsande tonåringar (tänk riktigt odrägliga trotsiga hundar i ettårsåldern gånger 7... ;)). De söta "små" valparna tyckte tydligen att mina handleder och min tröja var väldigt roliga att dra och slita i och eftersom man som besökare INTE får säga till dem, slutade det hela med att de två djurvårdarna som är flockens alfadjur fick gå som bodyguards runt mig på väg fram till stockarna där vi satte oss för att prata och mysa med vargarna.

Den upphetsade stämning som blev när vi klev in i hägnet la sig ganska fort och det dröjde inte allt för länge innan man kunde få pussas med och klappa på de fina djuren. Vi var i hägnet i en dryg timme, men det kändes mer som tio minuter. Till vår stora glädje fick vi vara med och titta på när vargarna utfodrades, ett dött hjortdjur som lades in helt och som alla sju i flocken slet av delar från - mycket intressant att se och inte alls lika mycket konflikter och vrål som jag hade trott. Vi stannade dock bara en kort stund efter att djurvårdarna burit in maten, så att även de vargar som var lite konfunderade varför vi stod kvar kunde få matro.

Efter vargbesöket gick vi tillbaka till forskningscentret för fika och föreläsningar i jämförelser i hund-varg beteenden samt inlärningsträning för olika djurarter. En otroligt intressant dag och vi hade turen att få en väldigt duktig tjej som höll de flesta föreläsningarna och förutom att vara väldigt duktig på både varg samt inlärningsträning för djur är hon en lika stor hundnörd som alla vi som var där och lyssnade.

Lite bilder från dagen:En av killarna i gänget kommer travande.
Alla signaler blir väldigt tydliga när vargarna pratar med varandra.
Flockens gosiga tik sitter och får klappar från sin flockledare.
Djurvårdaren visar hur stora tassar vargar har.
Elin klappar och gosar med en av vargarna.
"Ja, klia där - sköööönt!"
Ingrid gosar med ett varghuvud.
"Vad är det som luktar så spännande på granen här?"
Ligger ihoprullad precis som Tilda brukar ligga och vila.
Uppe på berget ligger man bra och kan spana långt.
Dålig fokus på denna bild, men jag gillar den ändå. När vargarna hörde matbilen komma, blev det FULL fart på dem igen...
Galopp upp för berget, i väntan på de sega djurvårdarna som släpar in maten.
Språng ner för berget igen.I tätt sammansluten span på mat!

Några slänger sig över maten och några undrar varför vi står kvar och glor...

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilka härliga bilder på vargarna. Måste varit riktigt skojigt och intressant för er att vara med vargarna och även ha föreläsning. Ha det bäst vännen så höres vi. kramar Lena